spring til indhold

ChatGPT er slangeolie

Problemet med hele diskussionen om den kunstige intelligens (KI) hurtige udvikling er, at den ikke så meget handler om hvad, der egentlig er udviklet, men hvordan den kan bruges til at sælge ting online.

Kenneth Larsen
2 minut læses
ChatGPT er slangeolie
Photo by Museums Victoria / Unsplash

For tiden er det næsten umuligt at finde dårlige takes fra politikere på Twitter eller ligegyldige Superliga-tweets fra mænd med Brøndby som identitet. De er svære at finde fordi der er en helt enorm mængde dårligt indhold i stil med:

"HVIS DIN VIRKSOMHED IKKE BRUGER AI, SÅ HAR I ALLEREDE TABT".

"TOP TI CHATGPT HACKS DER ØGER PRODUKTIVITETEN".

"SKRIVEBORDSJOBS BLIVER OVERTAGET AF CHATGPT OM FIRE ÅR".

Problemet med hele diskussionen om den kunstige intelligens (KI) hurtige udvikling er, at den ikke så meget handler om hvad, der egentlig er udviklet, men hvordan den kan bruges til at sælge ting online. KI-værktøjer som ChatGPT har vundet hjerterne hos online hustlers. Altså dem der gør hvad de kan for at sælge online kurser, dårlige ebøger og så videre. Du kan genkende dem på de ekstremt unødvendige linjeskift og link til mersalg:

Vil du lære mere om KI? Vil du undgå at miste dit job til en robot? Så køb mit lort.

Hvis jeg prøver at lukke øjnene for KI-hustlers og åbner de danske aviser, så er det som om, at problemet stadigvæk er der. Blandt danske journalister er der en ekstrem overraskelse over, at de kan finde ud af at bruge ChatGPT men at de samtidig ikke ved noget om det. Så derfor viderfortæller de alle de vinkler, de kan finde. For KI er spændende!

Når man spørger folk om, hvad de egentlig synes om KI, så ender vi ofte med svar som dette:

Jo, udviklingen af KI kan stoppes. At den kan bruges til godt og ondt siger ikke så meget om noget som helst. At det går ufattelig stærkt og er en eksponentiel udvikling siger ærlig talt heller ikke noget om KI. Det samme blev i øvrigt sagt om cryptovaluta. Og så min personlige favorit: KI kan bruges til at optimere mange processer. Det er måske rigtigt, men jeg ser sjældent nogen, der nævner, hvad der reelt optimeres. Det er lidt ligesom at vente på den flyvende bil.

Snakken om KI minder så meget om cryptovaluta eller andre teknologier, som er særligt tiltalende for online hustlers. Og det er der en ret god grundt til:

One of the most important consequences of this schematic model of capitalism is that it demands constant technological change. In the effort to cut costs, beat out competitors, control workers, reduce turnover time, and gain market share, capitalists are incentivised to continually transform the labour process.Nick Srnicek, Platform Capitalism, (Polity, 2016)

Det er en kapitalistisk selvfølgelighed, at ny teknologi skaber optimeringer og bedre konkurrenceevne. Med KI tror vi bare på de forkerte optimeringer. Lige nu er der ikke tale om en revolution af skrivebordsjobs, der nu er erstattet af ChatGPT. Der er nærmere tale om folk, der sælger dårlige ebøger nu ikke selv skal skrive de dårlige ebøger.

Folk, der ser på det ubrugelige møg ChatGPT generer og tænker: "KI overtager x industri" har som regel kun fokus på én ting: At sælge sin "viden" om KI.

(lille disclaimer til alle techbros: Jeg arbejder et sted, der bruger KI. Jeg ved godt, at det kan bruges til noget.)

respons

Kommentarer


Relaterede indlæg

Medlemmer Offentlig

En strategi uden indhold

Det er ret vildt vildt hvor mange, der lever af at levere indhold men ikke forstår værdien af det indhold. Nogle licenserer indhold andre har skabt og nogle investerer selv i at få det lavet. Netflix gør eksempelvis begge dele: De betaler licenser for at få kendte film og serier

En strategi uden indhold
Medlemmer Offentlig

MVP er et dårligt redskab

Minimal Viable Product (MVP) er et af de koncepter efter AGILE, der er mest misforstået. Det bliver ofte set som noget, der er billigt at bygge og kan fungere som et færdigt produkt. Sagen er bare, at det kan være billigt men MVP’er er typisk en frygtelig brugeroplevelse. Når

MVP er et dårligt redskab
Medlemmer Offentlig

Eksperimenter og frustrationer

Hvis du arbejder på et digitalt produkt, så kender du måske følelsen af at sende en feature ud, du ikke helt ved om er helt optimal. Vi tror, det er det bedste design, men er det faktisk det? Får vi mest muligt ud af den her feature? For at løse

Eksperimenter og frustrationer